ACTA gebouw

 

Het ACTA gebouw gelegen aan de Zuidas in Amsterdam is de hoofdlocatie van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het in 2010 opgeleverde gebouw is door Benthem Crouwel Architecten ontworpen naar de drie primaire processen van ACTA: onderwijs, onderzoek en zorg. De zorgfuncties zijn ondergebracht in de laagbouw, zodat patiënten zich snel kunnen oriënteren op hun bestemming. Ook de onderwijsfuncties zijn geconcentreerd in de laagbouw. In de toren bevinden zich de kantoren en laboratoria. Alle functies zijn georganiseerd rondom het atrium, dat het hart van het nieuwe gebouw vormt.

Het ATCTA gebouw telt 13 verdiepingen en is met 900 studenten, 500 medewerkers en 27.000 patiënten een van de grootste tandheelkundige faculteiten in Europa. 

De gevels van het gebouw zijn uitgevoerd met structurele beglazing zonder klem- of glasllijsten aan de buitenzijde. De binnenruit van het isolatieglas is ingeklemd terwijl de buitenruit met een structurele randafdichting is verlijmd met het binnenblad. De glaspanelen zijn voorzien van een in zwart-wit gezeefdrukt strepenpatroon afgewisseld met doorzichtbeglazing. Hiermee wordt een dynamisch effect bereikt. Het gebouw ziet er vanuit iedere hoek anders uit en lijkt het met de weersomstandigheden mee te veranderen.

 

Wat doen wij?
In kader van de borging van de kwaliteit van de bevestiging van de structureel verlijmde gevelbeglazing voert Peutz Geveltechniek onderhoudsinspecties aan de gevel uit waarbij de staat van de structurele lijmverbindingen, de kitvoegen en de beglazing zelf wordt gecontroleerd. Op basis van de bevindingen wordt indien noodzakelijk een hersteladvies voorgeschreven, zodat tijdig onderhoud of herstel uitgevoerd kan worden.

Opdrachtgever: 
Vrije Universiteit Amsterdam
Stad: 
Amsterdam
Land: 
Nederland