Style Room winkelcentum Hoog Catharijne

 

De nieuwe 'Style Room' die onderdeel uitmaakt van de realisatie van de eerste fase van de vernieuwing van winkelcentrum Hoog Catharijne te Utrecht is onlangs opgeleverd. Samen met de 'Stadskamer' en de passage 'NorthMile' zorgt de 'Style Room' voor de verbinding tussen Utrecht CS en het centrum van Utrecht.

Wie vanaf het Vredenburgplein het nieuwe winkelcentrum inloopt, betreedt de 'Style Room', een grote vide met aan weerszijden toonaangevende modewinkels. De luxe shopsfronts kenmerken zich door transparantie met hoge glazen gevels met afgeronde hoeken met gebogen glas die tot op de vide doorlopen en dienst doen als balustrade voor de vide. De grote open ruimte tussen de modewinkels biedt mogelijkheid voor het geven van fashionshows, waarbij het publiek vanaf de vide achter de transparante glazen balustrades riant uitzicht op het spektakel heeft. In het speciaal ontworpen plafond is geavanceerde verlichting verwerkt om de shows te accentueren.

In opdracht van de hoofdaannemer BAM Bouw en Techniek heeft RM Glas Nederland BV uit Nieuwegein zorg gedragen voor de realisatie van de glazen shopfronts en balustrades. Om te voldoen aan de strenge eisen en regels met betrekking tot de (constructieve) veiligheid van de glazen gevels en de doorvalveiligheid van de glazen balustrades is gebruik gemaakt van de expertise van Peutz Geveltechniek.

Onze werkzaamheden

Om de sterkte en stijfheid van de verdiepingshoge gebogen glazen platen te bepalen, die tevens op de vide als vloerafscheiding functioneren, zijn reguliere rekenmethoden ongeschikt. Door gebruik te maken van speciale eindig elementen software waarmee ook gebogen glasplaten berekend kunnen worden heeft Peutz Geveltechniek in het voortraject geadviseerd over de benodigde glassamenstelling en bevestigingswijze van de glasconstructie. Bij de uiteindelijke uitvoering van de glasopbouw is rekening gehouden met het bezwijkgedrag van de glasconstructie, waarbij er bij breuk van 1 glasplaat voldoende reststerkte in de glasconstructie overblijft om bezwijken te voorkomen. Onderdeel van de glassterkteberekeningen is een risico-analyse volgens Fine & Kinney op het voorkomen van letsel door glasbreuk, waarbij rekening is gehouden met de duizenden passanten die elke dag langs de glazen shopfronts zullen lopen.

In de uitvoeringsfase heeft Peutz Geveltechniek de glasconstructie onderworpen aan de glasparelzakslingerproef.

Opdrachtgever
R.M. Glas Nederland BV
Stad
Utrecht
Land
Nederland