Atlasgebouw TU/e en Royal Agio Cigars winnen International BREEAM Award 2017

10-03-2017

Tijdens een gala-event in Londen zijn op 7 maart de International BREEAM Awards 2017 uitgereikt. In de categorie Education & Health won het Hoofdgebouw van de TU Eindhoven (Atlas). In de categorie Mixed Use & Other Buildings won Royal Agio Cigars in Duizel samen met de Energy Academy Europe in Groningen.

De projecten zijn beoordeeld aan de hand van case-studies door een onafhankelijke zeskoppige jury, bestaande uit experts uit de bouw en vastgoedsector.

Atlas TU/e

Het hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven wordt momenteel gerenoveerd. Het gebouw uit 1963, met een vloeroppervlakte van 42.000 m2, is met het behalen van het BREEAM-NL ontwerpcertificaat het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld (BREEAM Outstanding 93,8%). Met een optimaal binnenklimaat voor de gebruikers, het hergebruik van materialen en een uitzonderlijk laag energiegebruik is een zeer duurzaam ontwerp tot stand gekomen. De jury waardeert vooral de sterke gezondheid- en welzijnsaspecten van het project en de waarde voor de onderzoek gemeenschap als voorbeeld voor andere projecten.

De total engineering van dit project is in handen van Team RSVP, bestaande uit Team V, Valstar Simonis, Van Rossum en Peutz. In het project is Peutz integraal adviseur bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en tevens BREEAM-NL Expert.

Royal Agio Cigars

Het bestaande kantoor van Royal Agio Cigars te Duizel uit 1911 is volledig gerenoveerd en bestaande bedrijfshallen van Agio zijn gesloopt om plaats te maken voor nieuwe. Dankzij de duurzame maatregelen zoals hergebruik van materialen is het gebouw beloond met een BREEAM Outstanding certificaat (90,7%). De jury waardeert vooral het hergebruik van materialen en de focus op gezondheid en welzijn.

Het projectteam bestond naast Agio (Highlands Beheer) en Peutz uit BO2 Architectuur en Stedenbouw, Van Hout adviseurs en installateurs, Mansveld Projecten en Services en Remmers Bouwgroep. Peutz begeleidde dit project als BREEAM-NL Expert.

Winnaars

De winnaars zijn:

  • Atlas Building, Eindhoven (Education and Healthcare)
  • Bol.com Fulfillment Center, Waalwijk (Industrial)
  • Energy Academy Europe, Groningen en Royal Agio Cigars, Duizel (Mixed Use and Other Buildings Award joint winners)
  • Kings Place, London (Office In-Use Award)
  • Geelen Counterflow, Haelen (Office New Construction Award)
  • 80-100 Victoria Street, London (Office Refurbishment and Fit-Out Award)
  • Tribe Apartments, Manchester (Residential Award)
  • Heuvel, Eindhoven (Retail In-Use Award)
  • Lidl Supermarket, Växjö (Retail New Construction)

Het juryrapport is hier te lezen.

Beeld TU/e: Team V Architectuur / Zwartlicht
Beeld Agio: Royal Agio Cigars