Renovatie Hofplein 19

Het kantoorgebouw Hofplein 19 te Rotterdam dat in 1960 gebouwd is in opdracht van Shell en ontworpen door architect C.A. Abspoel, wordt momenteel getransformeerd naar een modern en efficiënt kantoorgebouw. Het nieuwe ontwerp van OZ-architecten in opdracht van PPF Real Estate, behoudt de karakteristieke eigenschappen van het originele ontwerp met een passage en tankstation onder het gebouw.

Door op de begane grond gebruik te maken van volledig glazen gevels "zweven" de negen verdiepingen van het kantoorgebouw na de herontwikkeling als het ware boven de begane grond. De in 1989 gerenoveerde gevels waarin destijds donkerblauwe spiegelende beglazing is aangebracht worden vervangen door transparante gevels met hoogwaardig isolerende beglazing. Na de renovatie ontstaat een modern en transparant kantoorgebouw met grote ruime kantoren met een industriële ‘look & feel’. Het gebouw zal medio 2018 opgeleverd moeten worden.

Onze bijdrage

In opdracht van Arcadis Nederland B.V. zijn de adviseurs van Peutz en Peutz Geveltechniek nauw betrokken bij zowel de ontwerpfase als uitvoeringsfase van het project op het gebied van brandveiligheid, akoestiek, duurzaamheid, geveltechniek en bouwfysica. Health, Safety and Environment Als adviseur HSE is o.a. een RI&E opgesteld van de omgevingsrisico's zoals het nabijgelegen spoor, het transport over het Hofplein en de bijzondere situatie waarbij het onder het gebouw gelegen benzinetankstation na de renovatie in gebruik zal blijven.

BREEAM

Bij de herontwikkeling van het kantoorgebouw is aandacht besteed aan de duurzaamheid van het project dat dient te resulteren in een duurzaamheidsprestatie met een label ‘very good’ volgens de BREEAM-NL methodiek. Peutz vervult hierin de rol als BREEAM Expert.

Geveltechniek

Zowel in de ontwerpfase als in de uitvoeringsfase is de brede expertise van Peutz Geveltechniek ingezet. In de ontwerpfase betreft dit o.a. het inspecteren en bepalen van de prestatie en opbouw van de bestaande gevels, het opstellen en toetsen van het PvE voor de gevels en het opstellen van de specificaties voor de toe te passen gevels en het beoordelen van de aangeboden gevelsystemen.

In de uitvoeringsfase is Peutz Geveltechniek verantwoordelijk voor de controle en rapportage van het uitgevoerde werk inclusief de uitvoering van diverse metingen in het werk, zoals luchtdoorlatendheids- en waterdichtheidstesten.

Opdrachtgever
Arcadis Nederland BV
Stad
Rotterdam
Land
Nederland